Sastojci:
Za koru:
8 jaja
8 kašika šećera
4 kašike brašna
3 kašike gustina
200 g džema od kajsije
Za fil:
4 jajeta
6 kašika šećera
3 pudinga od vanile
1 l mleka
250 g putera
6 banana
Za dekoraciju:
4 dl slatke pavlake
50 g čokolade
Priprema:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 3 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i preostali šećer.
3. U smesu od žumanaca dodati sneg od belanaca, brašno, gustin i polako promešati varjačom kako bi se dobila kompaktna masa.
4. U veći pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu za koru i peći je u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je uzdužno iseći na trake širine 1 cm.
6. Trake premazati džemom od kajsija.
7. U okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje poslagati premazane trake jednu oko druge (u puž), tako da se premazana strana trake naslanja na praznu traku.
Fil:
1. Belanca odvojiti od žumanaca.
2. Umutiti žumanca i 3 kašike šećera u penastu smesu.
3. U manju šerpu sipati 8 dl mleka, dodati preostali šećer i kuvati dok ne proključa.
4. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i smesom od žumanaca. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Fil skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
5. U ohlađen krem dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
6. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Preko pripremljene kore sipati polovinu fila i poravnati.
2. Banane oljuštiti, iseći ih na kolutove i rasporediti preko fila. Odozgo sipati preostali fil i staviti u frižider da se stegne.
3. Kada se torta stegne, izvaditi je iz kalupa, premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati čokoladom.
Izvor: Dobra hrana
Slične Vesti
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)