Sastojci:
- 250 g mekog brašna
- 1 dl mleka
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 100 g putera
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 3 jaja
Za sirup:
- 2,5 dl vode
- 150 g šećera
- 2 kašike ruma
Za dekoraciju:
- 2 dl slatke pavlake
- 200 g jagoda
- 50 g čokolade
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, 1/2 kašike šećera, kašičicu brašna i svež kvasac. Dobro izmutiti da ne bi bilo grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati brašno, dodati nadošao kvasac, preostali šećer, otopljeni puter, malo soli i rendanu koru limuna pa dobro izmutiti mikserom. Na kraju dodati jaja i još malo mutiti dok se ne dobije kompaktna smesa.
3. Pripremljenu smesu pokriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
4. Kalup za kuglof premazati puterom i posuti brašnom. Potom u njega do pola sipati pripremljenu smesu i ostaviti da odstoji 15 min. kako bi testo nadošlo.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim prekriti folijom i nastaviti sa pečenjem dok se ravnomerno ne ispeče.
6. Dok se kolač peče pripremiti sirup: ušpinovati šećer i vodu pa dodati malo ruma.
7. Pečeni kolač izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi te ga preliti toplim sirupom.
8. Kada se kuglof dobro natopi, izvrnuti ga iz kalupa.
9. Čokoladu otopiti sa malo slatke pavlake pa u nju umakati jagode za dekoraciju.
10. Šlagom od slatke pavlake dekorisati kuglof, a u sredinu ubaciti jagode.
Izvor: Dobra hrana
Slične Vesti
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)