Za koru:
- 200 g seckanih oraha
- 7 belanaca
- 200 g šećera
- 100 g suvog grožđa
- 100 g marmelade od šipka
Za fil:
- 8 žumanaca
- 150 g šećera
- 2 vanil-šećera
- 300 g maskarpone sira
- 3 dl slatke pavlake
- 10 g želatina u prahu
Za dekoraciju:
- 4 dl slatke pavlake
- čokoladne mrvice
Priprema:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno uz neprestano mešanje dodavati šećer.
2. Po dnu okruglog kalupa za tortu obloženog papirom za pečenje rasporediti seckane orahe i grožđice. Potom naneti šam od belanaca i poravnati. Sušiti u odškrinutoj rerni na 140 ºC 90 min.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je izvrnuti naopačke i premazati marmeladom od šipka.
Fil:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom te mutiti mikserom dok se ne dobije svetla krema. Zatim kremu kuvati na pari dok se ne zgusne.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
3. U ohlađenu smesu od žumanaca dodati maskarpone sir, slatku pavlaku i želatin pa polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Gotovu koru vratiti u kalup za tortu i preko nje sipati pripremljeni fil. Ostaviti u frižideru da se stegne te je izvaditi iz kalupa.
Izvor: Dobra hrana
Slične Vesti
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)