Namirnica koja asocira na jesen, a čiji je miris već počeo da se širi gradskim ulicama, nije samo poslastica, jer kesten ima mnoga blagotvorna dejstva za čovekov organizam. Zanimljivo je da je kesten bio jedna od omiljenih poslastica Rimljana još u 16. veku, kao i da danas među meštanima Korzike ima mnogo onih koji nikada nisu jeli hleb od žitarica, već ga prave isključivo od kestena i zovu ga “drveni hleb”. Kod nas se najčešće konzumira kao specijalitet, kesten pire ili pečeni kesten, ali ga kulinarski stručnjaci sve češće koriste kao glavni sastojak supa, soseva i raznih slatkih poslastica. Jedan od razloga što se u poslednje vreme sve više govori o njegovom povoljnom dejstvu za organizam je zdravlje čoveka.
Zanimljivost vezana za kesten je da ne sadrži gluten, za razliku od većine žitarica, pa ga to čini idealnim za ishranu osoba koje su alergične na ovaj protein. Kesten je bogat folnom kiselinom, koja se najčešće nalazi u zelenom lisnatom povrću. Tačnije, on obiluje vitaminom B9, koji nije karakterističan za ostale jezgraste plodove, što ga čini idealnim za podizanje imuniteta, a kako je folna kiselina neizostavni dodatak ishrani tokom trudnoće, kesten je idealan kao poslastica za buduće mame. Folna kiselina neophodna je za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava šansu za začeće, a tokom trudnoće omogućava pravilan razvoj fetusa.
Istraživanja su pokazala da ova namirnica pomaže u smanjivanju nivoa holesterola. Kesten je bogat izvor mononezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju holesterola.
Porcija kestenja u proseku sadrži oko dvadeset jedan odsto preporučene doze prehrambenih vlakana, koja je neophodna za dozvoljeni nivo masti u organizmu.
Kesten je bogat izvor antioksidansa, jer sadrži visok nivo vitamina C. On je, inače, jedini orašasti plod koji ga sarži i odličan je u borbi organizma sa slobodnim radikalima. Neki su otišli toliko daleko u svojim istraživanjima da tvrde da kesten smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta kancera, kao i bolesti srca.
Zanimljivo je da je kesten idealan za osobe koje imaju anemiju ili su trenutno izložene većim psihičkim ili fizičkim naporima, a sve to zbog bogatstva vitamina koje kesten ima u svom sastavu. Kesten ima antiseptično dejstvo i spada u namirnice visokoenergetske vrednosti. Upravo zbog tih svojstava deluje osvežavajuće i okrepljujuće na ljudski organizam.
Osim ploda lekovita je i sasušena i isitnjena kora, kao i osušeni cvetovi. Najdelotvorniji sastojak kestena je saponin, izolovan iz semena, koji se koristi za pranje i negu kose, lečenje kožnih bolesti, razređivanje previše guste krvi. Saponin se koristi i kao emulgator, dok se masno ulje dobijeno iz oljuštenog semena koristi u sapunskoj industriji.
Seme divljeg kestena se zahvaljujući sastojku escinu koristi i za lečenje edema, hemoroida, za povećanje tonusa vena i drugih neželjenih venskih promena. Upotrebljava se i u postoperativnom i posttraumatskom tretmanu, snižava previsok krvni pritisak jer utiče na propustljivost kapilara. Preparati, odnosno ulja od cveta divljeg kestena koriste se i protiv opekotina od sunčanja i pega na licu.
List kestena se koristi za prevenciju i saniranje određenih promena na jetri, jer obiluje vitaminom K, koji povoljno deluje i na koagulaciju krvi. Čaj napravljen od ravnomerne mešavine kestena i majčine dušice vrlo je delotvoran lek za iskašljavanje. Olakšava različite disajne tegobe, od blagih upala sluzokože ždrela, do ublažavanja napada takozvanog velikog kašlja. Čaj od lista preporučuje se i svima koji imaju stomačne tegobe.
Dame će posebno oduševiti činjenica da je potpuno bezbedno, čak preporučljivo jesti kesten tokom dijete. Zbog velike količine proteina, vitamina i minerala, a male količine masti u svom sastavu, kesten predstavlja vrednu nutritivnu namirnicu. Upravo zbog toga nutricionisti ga često preporučuju osobama koje žele da izgube na kilaži, a da pri tom pojedu nešto ukusno.
Smirujuće dejstvo
Kesten je bogat mineralima, vitaminima B-kompleksa, kao i vitaminima A i C. Oni se čuvaju prilikom kuvanja, jer plod štiti debela kora. Kesten sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar, gvožđe i mangan. Ovo ga čini idealnim blagim sredstvom za umirenje, kao i za podizanje energije, pa se njegovo konzumiranje preporučuje osobama koje su u depresiji ili su često izložene stresnim situacijama.
Izbacuje vodu iz organizma
Kesten pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Deluje i protivupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.
S obzirom da se teže vari, budite umereni prilikom konzumiranja kestena. Dobro je kombinovati različite načine pripreme ovog ploda, jer je pečeni kesten bogatiji vitaminima, a kuvani mineralima.
Pročitajte još
Rokija su žene obožavale, a danas najbolji dasa iz Srećnih ljudi izgleda ovako FOTO
Roki iz Srećnih ljudi danas
23/11/2024
Saznajte višeNeda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)