Slasna crna šuma - savršen spoj čokoladnog i voćnog ukusa!
SASTOJCI ZA 8-10 OSOBA:
• 50 g neslanog maslaca, koji je potrebno iseći na kockice, plus dodatna količina za podmazivanje pleha
• 6 jaja; potrebno je razdvojiti žumanca i belanca
• 180 g zlatnog kristal šećera
• 150 g crne čokolade (60 – 70% kakao mase), plus dodatnih 400 g za pripremu čokoladnih trakica
• 150 g samorastućeg brašna koje je potrebno prosejati, plus dodatna količina za posipanje pleha
ZA FIL I KREM:
• 2 teglice po 750 g morelo trešanja, iz kojih su izvađene koštice; trešnje je potrebno ocediti, a sok ostaviti za kasnije
• 75 g zlatnog kristal šećera
• 2 ravne kašike kukuruznog brašna
• 340 g teglica kvalitetnog džema od trešanja ili višanja
• 1 kašika likera od trešanja
• 500 ml slatke šlaga
• 20 g šećera u prahu, prosejanog
Premažite maslacem pleh veličine 20 cm, i obložite papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Na blagoj vatri rastopite maslac, pa odložite na stranu. Žumanca umutite sa kristal šećerom. Držite šerpicu iznad tiganja sa ključalom vodom. Mutite sve dok ne dobijete čvrstu masu. Rastopite crnu čokoladu u šerpici koju je potrebno da držite nad tiganjom sa ključalom vodom. Vodite računa da šerpica ne dotakne vodu.
Pažljivo umešajte rastopljenu čokoladu u smesu sa jajima, pa dodajte brašno i rastopljeni maslac. Umutite belanca. Dodajte najpre trećinu smese sa čokoladom, pa zatim i ostatak. Smesu izručite na pripremljeni pleh, i pecite u rerni približno 40 minuta. Ostavite na stranu da se prohladi u plehu petnaestak minuta, pa preručite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se u potpunosti ohladi. Pristupite pripremi fila. U tiganj izručite trešnje i prelijte ih njihovim sokom. Dodajte šećer i ostavite da proključa. Izmešajte kukuruzno brašno sa jednom kašikom soka od trešanja, pa dodajte voće i ostavite da ključa dok se ne zgusne. Odložite na stranu da se ohladi. Koru isecite na tri dela. Izmešajte džem sa likerom. Polovinu ove smese prelijte preko prve kore, pa preko nje izručite polovinu smese sa morello trešnjama ili višnjama.
Prekrijte još jednim slojem, pa prelijte preostalom količinom džema. Zatim izručite preostale trešnje, pa odgore stavite poslednju koru. Umutite šlag sa šećerom u prahu, pa šlagom ukrasite kolač. Da biste napravili čokoladne trakice, rastopite 400 g čokolade u šerpici, koju je potrebno da držite iznad tiganja sa ključalom vodom. Preručite na hladnu površinu, na primer kuhinjsku dasku. Izravnajte uz pomoć noža. Nakon približno tri minuta, uz pomoć ravne strane noža ili skalpela krenite da pravite čokoladne trakice. Ukoliko nemate vremena da napravite kovrdže, možete potražiti u poslastičarnici olovke i rolere od crne i bele čokolade.
Kolač preručite na stalak za kolače, i čokoladom ukrasite površinu i stranice kolača. Ovaj tip kolača će ostati svež ukoliko se čuva u frižideru 2 do 3 dana, a takođe ga možete i zalediti.
Slične Vesti
Pročitajte još
Hilandarski kolač: Nekoliko sastojaka, malo vremena, savršen za dane posta
Posni kolač koji se lako priprema ili Hilandarski kolač
27/03/2025
Saznajte višeProglašeno najlepše ime na svetu, Srbi ga obožavaju
Najlepše ime na svetu za devojčice zvuči prelepo na svim jezicima
25/03/2025
Saznajte višeStigao je King Desire – senzacija na štapiću
Povodom 30. rođendana Frikom predstavio novi ukus sladoleda
24/03/2025
Saznajte višeJeste li probali posni grašak? Slavica Rokvić ima savršen recept
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/03/2025
Saznajte više20 kg manje bez gladovanja: Evo kako je Nataši Aksentijević to pošlo za rukom
Nataša Aksentijević smršala 20 kilograma
23/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)