Saher torta - Najpopularniji bečki desert
Ako se niste otimali za mesto u poslastičarnici hotela „Sacher“, onda niste ni bili u Beču! U sefu čuvenog zdanja čuva se, kažu, i prvi recept za najpoznatiju austrijsku poslasticu, iz 1836. godine, kada ga je šesnaestogodišnji pomoćnik kuvara Franc Saher na brzinu osmislio za kneza Meterniha.
Možda nemamo originalnu „mustru bečku“, ali i ovaj naš je prste da poližete! I neće vam biti dovoljno samo jedno parče...
Sastojci za 8 osoba
Za testo
140 g maslaca
110 g crne čokolade
90 g brašna tip 400
80 g šećera u prahu
40 g kristal šećera
25 g bademovog brašna
5 žumanaca
4 belanca
so
Za glazuru i nadev
250 g crne čokolade
250 g marmelade od kajsija
150 g slatke pavlake
Pročitajte: Tiramisu sa malinama - Jednostavan recept za letnji desert u čaši
Za testo
Mutite nešto duže maslac sa šećerom u prahu. Zatim dodajte žumanca, jedno po jedno, pa čokoladu otopljenu na 45℃, a na kraju i obe vrste brašna.
Umutite belanca sa prstohvatom soli; kada zadobiju penastu strukturu, dodajte kristal šećer i nastavite sa mešanjem.
Dodajte 2 kašike šama u testo za tortu i dobro ga sjedinite, a zatim polako umešajte i preostali šam.
Sipajte smesu u pleh sa pokretnim obodom (prečnika 22 cm) koji ste podmazali i posuli brašnom, pa ubacite u rernu da se peče oko 45 minuta na 170℃.
Izvadite pleh iz rerne, a zatim i tortu iz kalupa; prevrnite je i ostavite da stoji 2 sata.
Za nadev i glazuru
Stavite u manju šerpu marmeladu od kajsija da proključa u 40 ml vode, a zatim je izmiksirajte da dobijete glatku smesu. Ostavite je da se ohladi.
Presecite tortu napola i filujte je marmeladom, zatim je premažite odozgo i sa strane, pa je odložite u frižider na 30 minuta.
Zagrejte pavlaku do tačke ključanja i sipajte je preko iseckane čokolade da se istopi.
Stavite tortu na rešetku i prelijte je čokoladom, pa razmažite špatulom kako bi počela da pada preko ivica.
Pročitajte: Recept meseca - Grilovane nektarine sa medom i kremom
Slične Vesti
Hari i Megan obožavaju ovu kombinaciju: Recept za kolač od zove i limuna
Kolač od limuna i zove - jednostavan, a prepun ukusa
06/06/2022
Saznajte višeLetećete oko nje kao kolibri oko cveta: Una Piale oduševila receptom za čuvenu Kolibri tortu
Kolibri torta po receptu Une Piale
13/02/2022
Saznajte višePročitajte još
Snežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)