U hrskavoj korici ove pice čeka vas ukusno iznenađenje.
Za testo:
250 ml mlake vode
1 supena kašika šećera
7 g suvog kvasca
400-450 g brašna
2 supene kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
300 g sitnog sira
za paradajz sos:
1 čen belog luka
1 konzerva 400 g paradajza pelata
1 kašičica šećera
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica sušenog origana
Za nadev:
mocarela
kapari
Priprema:
1. Da napravite testo, u činiji pomešajte vodu, šećer i kvasac i ostavite na toplom da zapeni, oko 10 minuta. Dodajte polovinu količine brašna, promešajte viljuškom, pokrijte providnom folijom i ostavite nekoliko sati na toplom. Dodajte maslinovo ulje, so i postepeno ostatak brašna, pa umesite meko i elastično testo. Prebacite ga u čistu činiju, premažite sa malo maslinovog ulja i pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da raste preko noći. Sutradan kratko premesite testo na brašnom posutoj radnoj površini, isecite ga na dva jednaka dela, oblikujte u lopte, prebacite u posudu podmazanu maslinovim uljem i ostavite u frižideru do korišćenja.
2. Da napravite paradajz sos, u šerpici, na malo maslinovog ulja pržite blago pritisnuti beli luk, dok ne zamiriše, pa dodajte paradajz, šećer, malo soli, bosiljak, origano i pola šolje tople vode. Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok se sos ne zgusne, pa začinite solju i biberom po svom ukusu i ostavite sa strane da se ohladi.
3. Izvadite testo iz frižidera i uključite rernu da se greje na najjačoj temperaturi sa uključenim fenom (kod nas je to 275° C). Pospite pleh sa malo brašna ili ga obložite papirom za pečenje. Na plehu, rukama razvucite jednu loptu testa da bude jako tanko. Na 1 cm od ivice rasporedite u krug polovinu količine sira, prstom nakvašenim vodom premažite testo uz sir, pa preklopite testo preko sira i blago pritisnite prstima da se zalepi. Isto uradite i sa drugom polovinom testa.
4. Na pripremljeno testo rasporedite sos, preko stavite nadev po svojoj želji (mi smo koristili mocarelu, kulen i kapare), poprskajte sa malo maslinovog ulja i pecite u rerni 10 minuta, ili dok korica testa ne porumeni, a sir se ne otopi. Izvadite iz rerne, servirajte sa malo čeri paradajza isečenog na polovine i sveže salate.
Slične Vesti
Pročitajte još
Ovde stanuju stihovi: Zavirite u zlatiborsko utočište Ljubivoja Ršumovića
Kuća Ljubivoja Ršumovića na Zlatiboru je simbol pripadanja
21/04/2025
Saznajte višeUskrs kod Marića i Vesne obeležili raskoš, jaja i posebna poruka
Dom Vesne Radusinović i Milomira Marića danas izgleda ovako
20/04/2025
Saznajte višeIdealna praznična poslastica: Seka Aleksić bez ove torte ne može da zamisli Uskrs
Torta Seke Aleksić oduševila, ovaj recept morate isprobati
20/04/2025
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs?
20/04/2025
Saznajte višeSavršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka: Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Recept Milice Milše za uskršnji umak
19/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)