Cheesecake je kolač koji skoro svako obožava. Čak i one osobe koje nemaju mnogo iskustva u kuhinji odluče se da naprave ovu sjajnu poslasticu. Budući da se na internetu mogu pronaći razni recepti, ovih dana jedan je posebno privukao pažnju na društvenim mrežama. Reč je o receptu za cheesecake australijske kuvarice Stefani Aleksander.
Sjajna Stefani i u 80. godini obožava da kuva, a njen recept za ovu omiljenu poslasticu širom sveta preko noći je postao pravi bum. Recept je šerovan i lajkovan širom planete, a polako je stigao i do nas.
Poznata australijska kuvarica napisala je stotine recepata koje je objavila u 17 različitih knjiga. Prvi restoran otvorila je 1966. godine u Melburnu, kad je imala samo 23 godine. I sada, u svojoj osmoj deceniji, Stefani je veoma cenjena i njeni recepti se jednostavno obožavaju.
Pročitajte: Ana Ivanović vešta u kuhinji - Kolač koji Basti obožava

Cheesecake koji će vaša porodica obožavati
Tajna ovog neverovatno kremastog cheesecakea je u tome što se svi sastojci pre pripeme zagreju na sobnoj temperaturu. Još jedan važan trik je da se cheesecake ne peče klasnično u rerni, već u posudi s vodom. Zbog toga po njemu, posle pečenja, nema pukotina.
Da kremasti deo cheesecakea ne bi imao grudvice, Stefani naglašava da pre pripreme, bar deset do dvadeset minuta, jaja i krem sir izvadite iz frižidera. Važno je da sve sastojke ne mešate prejako, kao ni predugo, jer onda prilikom pečenja cheesecake neće lepo narasti, već će jednostavno „potonuti“.
Pročitajte: Jednostavan recept Džejmija Olivera za čokoladni kolač bez jaja

Sastojci za Cheesecake:
100 g rastopljenog maslaca
300 g zobenog keksa
500 g krem-sira, na sobnoj temperaturi
200 g šećera u prahu
1 kašika kukuruznog brašna
3 jaja
2 kašike limunovog soka
nekoliko kapi čiste vanile ili ekstrakta vanile
prstohvat soli
2 šoljice kisele pavlake za kuvanje
Pročitajte: Cheesecake sa prelivom od šumskog voća

Priprema:
Rernu uključite na 180°C i lagano je zagrevajte. Dno i stranice kalupa, dimenzija 22 x 6 centimetra, premažite maslacem. Isecite papir za pečenje tako da jedan deo prekrije dno kalupa, a drugi stranice. Papir takođe namažite maslacem.
Izmrvite keks i u njega lagano umeštajte maslac. Dobijenu smesu utisnite u dno kalupa, koristeći čašu ili nešto slično. Mutite krem sir i šećer električnim mikserom da dobijete glatku smesu. Vodite računa da ne mutite previše kako bi smesa i posle pečenja bila mekana. Zatim u nju sipajte kukuruzno brašno, pa dodajte jaja, jedno po jedno, mešajući svaki put da dobijete glatku smesu. Dodajte sok od limuna, vanilu i so. Umešajte i kiselu pavlaku i kratko ulupajte varjačom da se sjedini sa ostalim sastojcima.
Smesu sipajte u kalup, koji ćete staviti u veću posudu za pečenje. U nju ulijte vrelu vodu do polovine visine kalupa. Pecite 50 minuta, a zatim isključite rernu, ali vrata ne otvarajte narednih sat vremena. Ovaj korak izuzetno je važan i njega Stefani posebno naglašava. Posle jednog sata izvadite kalup iz vode i kolač u potpunosti ohladite na rešetki i u frižideru pre serviranja.
Slične Vesti
Pročitajte još
Svakoj trpezariji potreban je ovakav sto, štedi prostor, savršeno se uklapa
Okrugli stolovi su rešenje za mali prostor
16/03/2025
Saznajte višePunjene paprike su omiljeno Prijino jelo, priprema ih po starinskom receptu
Recept Aleksandre Prijović za punjene paprike je preukusan
16/03/2025
Saznajte višeIdealno za one koji nemaju vremena: Prelepa sobna biljka, može živeti i do 20 godina
Sobna biljka koja može živeti i do dve decenije
15/03/2025
Saznajte višeNa svadbi Vilijama i Kejt tražilo se parče više ove torte, ne peče se
Svadbena torta Kejt Midlton i princa Vilijama će vas oduševiti, imamo i repcept
15/03/2025
Saznajte višeTo smo mi: Članovi Riblje čorbe snimili album sa horom “Svitac”
Članovi Riblje čorbe i hor Svitac snimili album
13/03/2025
Saznajte višeStolice koje unose šarm u svaki prostor
Stolice koje unose šarm u svaki prostor
13/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)