Ublažite znake starenja

Ublažite znake starenja

Autor: | 15/01/2013

0


Linijica ovde, višak sala onde, i telo već odaje koliko godina imamo ili čak čini da delujemo i starije. Srećom, najkritičnije tačke, koje ukazuju na našu "krštenicu", moguće je ublažiti ili potpuno eliminisati uz pomoć savremene medicinske tehnologije, ali i nekih kućnih trikova.

MRLJE NA RUKAMA
Gubitak kolagena čini da vene budu vidljivije, ali utiče i na pojavu tamnih mrlja i ostalih oštećenja prouzrokovanih suncem.
* Kod kuće: Svakodnevno, bez obzira na godišnje doba, pre izlaska iz kuće mažite nadlanice kremama sa zaštitinim faktorom, kako biste sprečili dalja oštećenja, a ruke sve vreme moraju da budu i hidrirane, kaže njujorška kozmetičarka Lisa Ajran.
* Kod stručnjaka: Laserski tretmani mogu da obnove oštećenja na koži, a filteri da popune deo pod kožom. Postoji i fotodinamička terapija (tretman zasnovan na zračenju svetlošću), koja može da podstakne proizdvodnju kolagena i ukloni tamne mrlje na rukama.

"ĆUREĆI" VRAT

Linije na vratu koje daju efekat "ćurećeg vrata" oduvek su bile noćna mora žena u izvesnim godinama, ali moderno doba ne obećava promene na bolje. Naprotiv. U porastu je fenomen "kompjuterskog lica", kojeg je uočio plastični hirurg dr Majkl Preger. Reč je o pojavi koja prouzrokuje znakove starenja kod osoba čiji posao zahteva višečasovno sedenje ispred kompjutera.
- Ako se tokom gledanja u kompjuter stalno mrštite ili čkiljite, vremenom ćete biti prekriveni borama, a ako većinu vremena provodite gledajući u tastaturu, vratni mišići će vam se skratiti, omlitaveće, a vi ćete završiti sa naboranim, takozvanim "ćurećim" vratom - istakao je dr Preger.
* Kod kuće: Preger savetuje svim ženama da redovno istežu vratne mišiće, kao i da pored računara postave ogledalo da bi mogle da vide da li se mršte kada gledaju u ekran. Ostali stručnjaci, za slučajeve "ćurećeg" vrata, predlažu da blago masirate osetljivu kožu kremama koje obezbeđuju vlažnost, a sadrže peptide koji stimulišu proizvodnju kolagena.
* Kod stručnjaka: Tretmani fraksel laserom pokazali su se veoma uspešnima. Reč je o najsavremenijem tehnološkom sredstvu iz oblasti estetske medicine, dermatologije i plastične hirurgije, uz pomoć kojeg se u tkivo precizno prenosi energija i tako podstiče stvaranje kolagena. Rezultati tretmana vidljiviji su posle nekoliko sedmica. Uz tretman fraksel laserom poboljšava se kvalitet kože, a botoksom postižemo omekšavanje neprijatnih vertikalnih linija na vratu. Neki doktori koriste za ovaj problem i uređaj "thermage" (koža se zateže uz pomoć radio-talasa) ili "ReFirme" (navodno je uz pomoć ovog uređaja kožu vrata "ispeglao" Tom Kruz).

OPUŠTENE GRUDI
Gubitak tkiva i masne naslage čine da grudi počnu da gube svoju punoću. Gravitacija, dojenje, smanjenje nivoa estrogena... sve to utiče na opuštanje grudi.
* Kod kuće: Stanite ispred ogledala, okrenuti sa strane i sa laktovima savijenim pod uglom od 90 stepeni. Kada pogledate grudi, one bi trebalo da se nalaze tačno na sredini između laktova i ramena. Ako se nalaze niže, to za početak znači da treba da zategnete bretele na brushalteru ili da promenite model.
* Kod stručnjaka: Potražite pomoć profesionalnog fitnes trenera koji će vam pokazati najefikasnije vežbe za zatezanje mišića grudi.

SLABA, TANKA KOSA
Porođaj, određeni lekovi i stres mogu da prouzrokoju privremen gubitak kose, ali hormonalne promene koje se događaju u doba menopauze vode ka trajnoj proređenosti kose.
* Kod kuće: Počevši od temena, nežno vucite mali pramen kose sve do vrha kose. Ako ispadne više od šest dlaka, onda imate ovaj problem i neophodno je da počnete da koristite najkvalitetnija sredstva za negu kose.
* Kod stručnjaka: Uradite analizu krvi kako biste proverili da li imate lupus, anemiju ili problem sa štitnom žlezdom. Gubitak kose često je znak da nešto drugo nije u redu, pa to shvatite kao veoma ozbiljno upozorenje.

BOLNA STOPALA

Godine tokom kojih ste svoja stopala kažnjavali noseći previsoke potpetice prouzrokovale su bolne kurje oči, ispucala stopala i žuljeve.
* Kod kuće: Svake večeri pred odlazak u krevet mažite stopala masnom, hranljivom kremom. Nosite obuću čiji je adut udobnost a ne atraktivnost.
* Kod stručnjaka: Kortizonske injekcije ili operacija opcije su za bolne kurje oči.

SLABE OBRVE I TREPAVICE
Promena hormonalnog statusa može da utiče na proređivanje trepavica i obrva, a i korišćenje maskare ima u tome udela.
* Kod kuće: Vizažista Dženi Mai predlaže ovaj trik za prekrivanje proređenih tačaka: koristite malo iskošenu četkicu da biste popunili kritična mesta ili jednostavno vrhom prsta nanesite na obrve senku koja se slaže sa bojom kose. Rešenje su i veštačke trepavice. Koristite ih posebno posle napornog dana, i videćete veliku razliku.
* Kod stručnjaka: Pitajte svog doktora za Latisse, sredstvo koje se u SAD kupuje na lekarski recept, a odlično je za duže, tamnije i deblje trepavice.

IZBORANA KOLENA I LAKTOVI
Mlitavljenje kože stvara bore i suve, pahuljaste "zakrpe".
* Kod kuće: Suvu kožu hranite kremama koje sadrže amonijum laktat. Piling laktova je obavezan, po mogućstvu sa četkom.
* Kod stručnjaka: Možete da razmislite o liftingu kolena, ali postoji bolje rešenje - joga poze koje zatežu kvadricepse (stolica, ratnik I i ratnik II) i kožu i mišiće koji ih okružuju. Ako vam je to baš veliki problem, razmislite o injekcijama za zatezanje kože.

LINIJICE I BORE

Gubitak kolagena i elastičnosti smanjuje volumen kože, stvarajući bore. Ponavljanje nekih mišićnih radnji - smejanje, buljenje u kompjuterski ekran, pušenje... Sve to stvara bore oko usta.
* Kod kuće: Preventiva je najbolji tretman, tvrdi Tina B. Vest, dermatolog iz Atlante. Ona predlaže da rutinskoj nezi kože dodate i ovo: antioksidanse (bore se protiv slobodnih radikala), zaštitno sredstvo pre svakog izlaska na sunce (najmanje zaštitni faktor 30) i retinoide.
* Kod stručnjaka: Posavetujte se sa lekarima u vezi sa botoksom, filerima i laserskim tretmanima. U principu, razmislite o botoksu za gornji deo lica (naročito čelo) i filere za donju polovinu lica (bore smejalice, tanke usne...). Ali, ni u čemu nemojte da preterujete.

izvor: Novosti.rs
foto: Freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: