Dve verzije, klasično i integralno: Testo za picu po receptu italijanskih majstora

Dve verzije, klasično i integralno: Testo za picu po receptu italijanskih majstora

Autor: | 15/10/2021

0

Pica testo je ključno. Svaka domaćica ima svoj recept, i svaka će vam reći da je najbolja ona koja se pravi od domaćeg testa. Isto tvrde i italijanski majstori, koji se tim zanatom bave vrlo ozbiljno. Dostavili su nam dve verzije za vrhunsko „kućno testo“, a mi vam predlažemo da isprobate obe.

Pročitajte: Osnovi koraci - Recept za najbolje prhko testo

Getty Images

 

Klasično testo

500 g brašna tip 400

10 g soli

4 g svežeg pivskog kvasca

Priprema

Rastvorite pivski kvasac u 350 ml vode na sobnoj temperaturi i dodajte polovinu brašna; brzo zamesite, pa testo prekrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Dodajte ostatak brašna i energično mesite testo najmanje 10 minuta, na kraju posolite i premesite.

Oblikujte testo u lopticu, stavite je u činiju, prekrijte streč-folijom i ostavite da u frižideru odstoji 24 sata.

Izvadite testo iz frižidera i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi dva sata. Zatim ga razvucite u plehu dimenzija 34 x 40 cm ili u dva okrugla pleha (prečnika 25 cm), prekrijte i ostavite da odstoji narednih 30 minuta pre stavljanja sastojaka i pečenja u rerni.

Pročitajte: Kraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept - Korak po korak do savršenstva

Getty Images

 

Integralno testo

300 g brašna tip 400

200 g speltinog brašna

10 g soli

4 g svežeg pivskog kvasca

Priprema

Rastvorite pivski kvasac u 380 ml vode na sobnoj temperaturi i dodajte polovinu od obe vrste brašna; brzo zamesite, prekrijte testo vlažnom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Dodajte preostalo brašno i energično mesite najmanje 10 minuta, na kraju posolite i premesite.

Oblikujte testo u lopticu, stavite je u činiju, prekrijte streč-folijom i ostavite da u frižideru odstoji 24 sata.

Izvadite testo iz frižidera i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi dva sata. Zatim ga razvucite u plehu dimenzija 34 x 40 cm ili u dva okrugla pleha (prečnika 25 cm), prekrijte i ostavite da odstoji narednih 30 minuta pre stavljanja sastojaka i pečenja u rerni.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti