Večeras finale izbora za pesmu Evrovizije u Bakuu

Večeras finale izbora za pesmu Evrovizije u Bakuu

Autor: | 26/05/2012

0

Sve je spremno za početak finala ovogodišnjeg Eurosonga koje će se održati večeras u Bakuu. Domaćini muzičke manifestacije će kao i prethodinih večeri biti Nargiz, Eldar i Lejla koji će, kao publiku širom planete pozdraviti iz velelepne Kristalne dvorane koja je specijalno za ovaj događaj izgrađena u glavnom gradu Azerbejdžana.
Večeras nastupa 26 izvođača iz zemalja: Švedska, Azerbejdžan, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Velika Britanija, Grčka, Albanija, Rusija, Italija, Rumunija, Španija, Finska, Norveška, Nemačka, Irska, Mađarska, Francuska, Kipar, Litvanija, Estonija, Danska, Turska, Malta, Ukrajina, Moldavija.
Predstavnik Srbije Željko Joksimović će sa pesmom “Nije ljubav stvar” nastupiti pod rednim brojem 24.
Večerašnji šou počeo je spletom modernih i tradicionalnih igara iz Azerbejdžana, a na sceni su se zatim pojavili El i Niki, pobednici prošlogodišnjeg izbora za pesmu Evrovizije.
Takmičenje je otvorio Engelbert Humperdinck, predstavnik Velike Britanije, pesmom “Love Will Set You Free”. Nakon jednog od najstarijih učesnika na sceni su se pojavili predstavnici Mađarske, grupa “Compact Disco” i otpevali pesmu “Sound Of Our Hearts”. Albanka Rona Nishliu je u neobičnom kostimu izvela numeru “Suus”. Mladi Litvanac Donny Montell svoju zemlju predstavio je kompozicijom “Love Is Blind” (Ljubav je slepa), a nastup je započeo noseći crni povez preko očiju. Pod rednim brojem pet nastupila je Maya Sar, pevačica i kompozitorka iz Bosne i Hercegovine, koja već ima evrovizijsko iskustvo jer je prošle godine pevala prateće vokale Dinu Merlinu. Ona je pesmu “Korake Ti Znam” izvela sama na sceni odevena u raskošnu crnu haljinu. Po drugi put su se na izboru za pesmu Evrovizije pojavile “Buranovskiye Babushki”, koje su pevajući i igrajući uz pesmu “Party For Everybody” izazvale ovacije u publici.
Island su večeras predstavljali Greta Salóme & Jónsi. Ovaj duo izveo je pesmu “Never Forget”. Atraktivna osamnaestogodišnjakinja Ivi Adamou sa Kipra evropskoj publici predstavila se numerom “La La Love”. Pevajući na maternjem i engleskom jeziku pesmu “Echo” (You And I) u provokativnom kostimu deveta se na sceni pojavila Anggun iz Francuske. Posle dužeg vremena na izboru za pesmu Evrovizije i Italija je imala svog predstavnika. Ove godine to je bila Nina Zilli, za koju svi kažu da bojom glasa, ali i izgledom podseća na pokojnu Ejmi Vajnhaus. U srebrnoj haljini otpevala je numeru koju je sama komponovala – “L’Amore È Femmina” (Out Of Love). Estonski pevač Ott Lepland je svojim moćnim glasom izveo pesmu “Kuula”, a njegov kolega Tooji iz Norveške publici se predstavio brzom pesmom “Stay”. Domaćini ovogodišnjeg izbora za pesmu Evrovizije nadaju se pobedi, a njihova predstavnica Sabina Babayeva izvela je numeru “When The Music Dies”.

Atraktivana pevačica Elena Ionescu iz Rumunije i njen bend “Mandinga” izveli su brzu pesmu “Zaleilah” pevajući na engleskom i špankom jeziku. Dvadesetjednogodišnja muzičarka Soluna Samay iz Danske je svirajući akustičnu gitaru izvela kompoziciju “Shoud’ve Known Better”. Eleftheria Eleftheriou, koja je proglašena za najatraktivniju učesnicu ovogodišnjeg takmičenja, Grčku je predstavila pesmom “Aphrodisiac”. Praćena aplauzom iz publike svoju kompoziciju “Euphoria” izvela je predstavnica Švedske Loreen. Pod rednim brojem osamnaest na sceni se pojavio turski muzičar Can Bonomo i otpevao pesmu “Love Me Back”. U raskošnoj beloj haljini baladu “Quédate Conmigo” (Stay With Me) izvela je predstavnica Španije Pastora Soler, a njen kolega iz Nemačke Roman Lob evropskoj publici otpevao je pesmu “Standing Stil”. Maltu je pesmom “This Is The Night” predstavio Kurt Calleja.  Kaliopi Bukle, jedna od najpoznatijih makedonskih pevačica, publiku je oduševila jednostavnim a istovremeno veoma efektnim izvođenjem numere “Crno i belo”. Irsku su u kostimima boje zlata predstavili braća blizanci “Jedward” pevajući pesmu “Waterline”. Željko Joksimović, predstavnik Srbije, maestralno je izveo kompoziciju “Nije ljubav stvar” kojom će pokušati da Eurosong 2013. godine ponovo dovede u Beograd. Pretposlednja se na bini pojavila jedna od najpoznatijih pevačica iz Ukrajine, Gaitana, koja je svoju zemlju predstavila pesmom “Be My Guest”. Dvadesetšesti, a ujedno i poslednji takmičar ovogodišnjeg finla bio je predstavnik Moldavije Pasha Parfeny koji je izveo pesmu “Lăutar”.
Nakon što su predstavnici svih 26 zemalja izveli svoje numere dat je znak za početak SMS glasanja.

Prvo uključenje je iz Albanije, a prva 12 ide Grčkoj. Sledeće uključenje je iz studija u Podgorici, a Crnogorci su dvanaest poena dodelili Željku Joksimoviću! Rumunski žiri i gledaoci su najveći broj poena dali predstavniku Moldavije. Austrija je dvanest poena dodelila Švedskoj, a dva boda manje dobio je predstavnik Srbije. Prvu "dvanaesticu" Azerbejdžan je dobio od Ukrajine. Beloruski gledaoci i stručni žiri su svojim komšijama, Rusima, dodelili najveći broj poena. Srbija je od Belgije dobila 5 poena, a novih 12 zabeležila je Švedska.  Azerbejdžan je 12 poena dodelio predstavniku Turske, a Malta je najveći broj poena dodelila domaćinu ovogodišnjeg Eurosonga. Albanija je prvu dvanaesticu dobila od San Marina. Francuska je Srbiji dala osam poena, Estoniji 10, a 12 Švedskoj. Švedska je još jednom dobila 12 poena, ovog puta od glasača iz Velike Britanije. Za Sabinu iz Azerbejdžana stigao je i najveći broj glasova iz Turske. Grčka je 8 poena dodelila Srbiji, 10 Albaniji, a 12 Kipru. Iz Sarajeva se javio Laka, publika iz BiH Željku je dodelila 10, a Kaliopi 12 poena. Moldavija je 12 poena dodelila Rumuniji, a Željko je novu dvanaesticu dobio od Bugara. Švajcarci su 10 poena dodelili Srbiji, a 12 Albaniji. Iz Slovenije je za Željka stiglo novih 12 poena! Sedam poena srpski predstavnik dobio je od Kiprana, koji su dvanaesticu dali Grčkoj. Iz zagrebačkog studija saopšteno je da je maksimalnih 12 poena iz Hrvatske dobio Željko Joksimović, koji se trenutno nalazi na drugoj poziciji. On je iz Slovačke dobio 7 poena, koja je dvanaesticu dodelila Švedskoj. Makedonski žiri Željku je dodelio 10, a Albaniji 12 poena. Novih deset poena Srbija je dobila od Holandije, a dva poena više dobila je Loreen. Portugalci su maksimalan broj poena dali komšijama iz Španije, a Islanđani Švedskoj. Iz Stokholma je za srpskog predstavnika stiglo novih 10 poena, a dva boda više iz Švedske su dobili predstavnici Kipra. Norvežani su svojoj "komšinici" Loreen dodelili novih 12 poena, a Željko je sa severa Evrope dobio još jednu desetku. Tri nove dvanaestice Švedska je dobila od Estonije, Danske i Letonije. Loreen je maksimalan broj poena dobila i iz Španije i Finske. Gruzija je 12 poena dala Litvaniji, a Italija predstavnici Albanije. Voditeljka Maja Nikolić pročitala je glasove iz Srbije - Loreen je dobila 10, a Kaliopi 12 poena. Željko je od Nemaca dobio 10, a Loreen dva boda više. Ruski, mađarski, izraelski i irski gledaoci i stručni žiriji su dvanesetice dodelili predstavnici Švedske, koja je i pobednica ovogodišnjeg takmičenja!

Izvor: Svet.rs
Foto: Ivan Vučićević, COPYRIGHTED

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi:

Najnovije vesti