Za Borom ostaje njegovo najveće blago, nedostaješ

Za Borom ostaje njegovo najveće blago, nedostaješ

Autor: | 04/09/2024

0

U 72. godini, u ranim jutarnjim časovima, zauvek nas je napustio Bora Đorđević, frontmen grupe „Riblja čorba”.

Ostavio je za sobom suprugu Dubravku, dvoje dece, Tamaru i Borisa, ali i pesme Bore Đorđevića, hit do hita koje će živeti večno.

Antonio Ahel/ATAImages

 

Legendarni roker karijeru je započeo davne 1965. godine u rodnom Čačku, a prva grupa u kojoj je nastupao zvala se „Hermelini”. 

Pevao je 13 godina po različitim grupama, od kojih je najpoznatija bila „Suncokret”, da bi te 1978. godine Bora oformio bend koji mu je obeležio karijeru i život - „Riblju čorbu”.

Grupu su činili: Borisav Đorđević – Bora (vokal), Miroslav Aleksić – Miša (bas), Radislav Kojić – Rajko (gitara) i Miroslav Milatović – Vicko (bubnjevi).

O uspehu koji su postigli je bespredmetno govoriti, nizali su hitove, punili koncertne dvorane i arene širom sveta. 

Pesme Bore Đorđevića uvek su bile realistične, sa jasnom porukom i bez ikakvog preteranog romansiranja opisivale situacije i period u kojem živimo.

Pročitajte: Nakon smrti Bore Đorđevića legendarni muzičar doživeo moždani udar

Osim svojih vanvremenskih numera koje je napisao i otpevao, muzičar je radio pesme za veliki broj kolega nikad ne želeći da se ističe kao autor velikih hitova.

Radio je tekstove i muziku za Nedu Ukraden, Mišu Markovića, Generaciju 5, Oliveru Katarinu, Maju Odžaklijevsku, Beti Đorđević, Mikija Jevremovića, Dušana Prelevića, Izvorinku Milošević

Krajem 1984. godine, Bora je učestvovao na albumu „Bijelo dugme” grupe „Bijelo dugme”, gde je pevao i pisao tekst zajedno sa Goranom Bregovićem za pesmu „Pediculis pubis”.

Radule Perisic/ATAImages

 

Početkom 1985. godine, na albumu Olivera Mandića „Dođe mi da vrisnem tvoje ime” Bora je pisao tekst za pesmu „Ja sam lud”.

Početkom 1986. godine, na albumu Zorice Marković „Otrove moj”, Bora je pisao tekst za pesmu „To više nismo mi”, na muziku Miše Markovića, i ponovo potpisao svoju suprugu Draganu Ivić Gagu.

Pisao je i za Viktoriju, Zdravka Čolića, Daru Bubamaru, Cecu Ražnatović, Šabana Šaulića, Zanu, Nadu Topčagić i mnoge druge…

Prisetimo se najvećih hitova „Riblje čorbe”, pesme Bore Đorđevića koje će živeti večno:

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić Antonio Ahel / Ata images

Slične Vesti

Pročitajte još