Biljana Vraneš: U meteorologiji je sve magično

Biljana Vraneš: U meteorologiji je sve magično

Autor: | 04/03/2018

0

Biljana Vraneš, urednica vremenske prognoze na RTS, je meteorolog po obrazovanju, a spojila je ljubav prema vremenskim fenomenima sa radom na televiziji.

Šta je to magično u meteorologiji?

- Magično je sve. Još od samog pogleda u nebo. Kako god da je nebo, kada podignem glavu i pogledam nagore, ja se razvedrim. Nestanu sve one teskobe koje osećate tokom svakodnevnih obaveza.

Česte su klimatske promene, od proleća u januaru, do februarskog ledenog doba.

- Izuzetno topao januar nas je gotovo razmazio, mislili smo da je zimi došao kraj. Ali krajem februara stigla nas je sibirska zima.

Koliko su vremenske prognoze danas precizne?

- Pre 30 godina, otkako se bavim ovim poslom, procene su bile sa preciznošću prognoze za tri dana, a sada se taj period produžio na sedam, pa i do deset dana. Međutim, neki procesi u atmosferi postaju sve intenzivniji i na neki novi način izmiču prognostičarima i pred njih postavljaju nove izazove. Oluje i vetrovi su sve jači, a suše sve više prete.

Legendarni Kamenko Katić kaže da ste mu prava naslednica i da vama najviše veruje.

- Veliko poštovanje imam za tog čoveka. On je postavio temelje izveštavanja o vremenu na najbolji mogući način, u uslovima koji su bili tehnički višestruko skromniji nego danas. Njegovi izveštaji su bili sveobuhvatni, a prognoza mu se odnosila za celu bivšu Jugoslaviju.

I vaš suprug Boris, kao pilot, vezan je za oblake. Ko kod kuće "vedri" a ko "oblači"?

- Suprug mi je glavni i čvrst oslonac i zaštitnik. A kod kuće se trudimo da svi vedrimo.

Koje vam je godišnje doba najomiljenije?

- Godinama sam volela proleća, i ono je i danas moj favorit. Ali nekako prepoznajem lepotu i u prelepim bojama jeseni. Kada sam u Beogradu ne volim one najtoplije tropske dane. Međutim, kada sam na obali mora, uživam u letu.

Izgleda da je i zima vaš favorit?

- Bila sam sa mužem i sinovima Markom i Dušanom na Staroj planini. Ta planina je nešto što ću istraživati narednih sezona.

Kako nas vreme danas očekuje? Hoće li biti padavina? Naravno, meteoroloških?

- Ponegde su moguće mestimično slabe padavine.

hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATA Images
Tagovi: Biljana Vraneš

Pročitajte još

Najnovije vesti