Zdravlje: Sezonske alergije

Zdravlje: Sezonske alergije

Autor: | 09/09/2012

0

U vrelim letnjim danima sve je češća alergijska reakcija kože na sunce, a aktuelan je i problem sa reakcijom organizma na polen ambrozije. Osim pega i opekotina, što su dva najčešća oblika negativne reakcije kože na sunce, u poslednje vreme u porastu je broj slučajeva alergije na sunce. Ovaj oblik alergije poznat je i pod imenom polimorfni sunčani osip ili polimorfni svetlosni osip i predstavlja neuobičajenu reakciju kože na komponente sunčevog zračenja, pri čemu se javljaju upale i polimorfne lezije.
Uzroci nastanka alergije na sunce nisu u potpunosti razjašnjeni. Javlja se sporadično i od nje najviše pate mlade žene, uglavnom početkom leta, prilikom prvog intenzivnog ili neumerenog izlaganja sunčevim zracima, bez odgovarajuće zaštite. Osip se javlja na onim delovima tela koji su najviše izloženi suncu, dakle po licu i dekolteu, ubrzo posle izlaganja suncu, a može da potraje nekoliko sati do nekoliko dana.
Simptomi su: iritiranost kože na onim delovima koji su bili najviše izloženi sunčevim zracima, intenzivni svrab i lezije na koži (papile, vezikule i čirevi).
Reakcije na koži lica i dekoltea u prvim danima leta trebalo bi da ukažu na poreklo problema. Ove patološke promene ne bi trebalo mešati sa osipom od znojenja, koji se manifestuje kao sitne tačkice u području gde je znojenje najintenzivnije, i drugim kožnim izraštajima koji se javljaju, na primer, po leđima, i takođe svrbe.
Prevencija je najefikasniji oblik borbe, naročito za one koji su se već susretali sa ovom vrstom alergije. Pojedini medikamenti, karotenoidi, vitamin PP ili amid-nikotinske kiseline, kao i antihistaminici koje vam propiše lekar, mogu da preduprede pojavu alergije i ublaže njene simptome. Kreme na bazi kortikoida slabog intenziteta takođe su delotvorne za ublažavanje svraba i dovode do bržeg zalečenja.
Terapija pod nazivom desenzibilizacija, koja podrazumeva fototerapiju i postepeno emitovanje ultraljubičastog zračenja, u sve jačim dozama, pripremiće kožu za izlaganje suncu.
Naročito je potrebno obratiti pažnju na mališane. Kod dece se alergija na sunce smatra posledicom slabijeg imuniteta, zbog čega se javljaju reakcije na koži, kao što je solarna urtikarija, u narodu poznata kao koprivnjača. Njena odlika je pojava crvenila, samo u zonama koje su bile izložene sunčevom dejstvu, i lezija, koje su iznad površine kože i izazivaju intenzivni svrab.
Reč je o nešto ređem obliku urtikarije, koja se ponekad može povezati i sa vodenom urtikarijom, odnosno alergijom na vodu i alergijom na hladnoću.
Ukoliko izbegavamo izlaganje jakom suncu i koristimo zaštitne kreme sa visokim zaštitnom faktorom, na najboljem smo putu da predupredimo pojavu ovih patoloških stanja, budući da se ona mogu iznova javljati i izazvati druga kožna oboljenja.

REAKCIJA NA KREME ZA ZAŠTITU OD SUNCA

Koža može da reaguje i na određene kreme za zaštitu od sunca. Reč je o grupi dermatoza izazvanih hemijskim supstancama. Uzrok problema leži u uzajamnom delovanju tri činioca: kože, zračenja i fotosenzibilne supstance.
Karakteriše je pojava upala i edema na područjima na koje smo naneli kremu za zaštitu od sunca. Pojavljuju se različiti oblici lezija (papile, vezikule i plikovi) i javlja se intenzivni svrab.
Preventivno možemo da delujemo tako što ćemo malu količinu kreme, za koju sumnjamo da je uzročnik problema, naneti na kožu i potom se izložitio suncu.
Rešenje može biti uklanjanje dotične kreme iz uobičajene upotrebe i uzmanje proverenog proizvoda sa garancijom, koji je dermatološki ispitan i proveren.

ALERGIJA NA AMBROZIJU
Polen ambrozije, koja cveta od početka jula do kraja oktobra, brzo se prenosi, a u vazduhu se zadržava više od sto dana. Pošto je koncentracija polena ambrozije najveća u avgustu i septembru, tada mala deca, kao i odrasli najviše osećaju tegobe. Ako vaša beba ima probleme sa ambrozijom, najbolje je da u ovo doba godine otputujete na more ili odete na planinu, gde je ova biljka manje rasprostranjena.
Simptomi preosetljivosti na ambroziju manifestuju se kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju, zapušenošću nosa i obilnim curenjem koje može da traje čitave sezone. Pored navedenih simptoma mogu se javiti otežano disanje i bol u grudima, što je znak da je reč o sezonskoj bronhijalnoj astmi, koja je uzrokovana alergijom na ambroziju. Ukoliko se kod vašeg deteta pojave prvi simptomi alergije na ambroziju, obavezno bi trebalo da obavestite pedijatra. Lekar će vas posavetovati kako da mališanu olakšate tegobe i, ukoliko je potrebno, koji lek da mu dajete.
Postoje situacije kada bi obavezno trebalo posetite alergologa, naročito kada je reč o deci, a to je u situacijama kada se jave: oticanje, svrab, otežano disanje, problemi sa varenjem, pojava polipa u nosu, astma, česti problemi sa sinusima.
Preventivne mere za ublažavanje simptoma alergije na ambroziju su:
- tokom dana prozore držite zatvorene i ne izlazite napolje po vetrovitom vremenu,
- često se umivajte i perite kosu pošto se polen lako lepi za odeću i posteljinu,
- veš, a naročito dečje stvari, danju ne bi trebalo da sušite napolju, već unutra.

Tekst: DR EDUARDO HUNKO AGUADO

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi:

Pročitajte još

Najnovije vesti