Kolač od limuna i zove - jednostavan, a prepun ukusa
Ako ovih dana zađete u šumu ili mesta nadomak grada, nećete moći da odolite opojnom mirisu zove, jednog od vesnika tople sezone. Ovo je pravo vreme da napravite slatki sirup od te čudesne, očaravajuće i lekovite biljke.
Osim soka, od zove mogu da se naprave šampanjac i čaj, a predlažemo vam i poslasticu koja je pre tri godine oduševila goste na venčanju princa Harija i Megan Markl.
Pročitajte: Recept koji ćete obožavati - Krem od limuna (lemon curd)
Sastojci za 12 osoba
- 225 g maslaca
- 225 g kristal-šećera
- kora i sok od limuna
- 4 jaja
- 225 g samorastućeg brašna
- 100 ml sirupa od zove
- 2 kašike šećera u granulama

Getty Images
Priprema
Zagrejte rernu na 180⁰C i podmažite kalup za tortu sa obodnim prstenom okruglog oblika veličine 20 centimetara. Obložite osnovu papirom za pečenje.
Omekšali maslac, šećer i limunovu koru umutite električnim mikserom, da dobijete penastu, svetlu smesu. Postepeno dodajte jaja i posle svakog dobro umutite. Potom uspite dve kašike brašna da sprečite pojavu grudvica.
Preostalo brašno prosejte i metalnom kašikom umešajte u smesu, dodavši dve kašike vruće vode. Izlijte u pripremljeni kalup, izravnajte po površini i pecite u zagrejanoj rerni 45 do 50 minuta, da počne da se odvaja od oboda. Ukoliko zabodeni štapić izađe čist, kolač je pečen. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se pet minuta prohladi u kalupu. Procedite sok od limuna i umešajte ga u sirup. Kolač izbockajte štapićem, pa ga po površini prelijte tečnošću. Pospite šećerom, koji bi trebalo da potone, ali da ostavi hrskavu koricu. Izvadite iz kalupa tek kada se u potpunosti ohladi jer je kolač od zove i limuna tada spreman za serviranje.
Pročitajte: Kraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept - Korak po korak do savršenstva

Getty Images
Slične Vesti
Pročitajte još
Stigao je King Desire – senzacija na štapiću
Povodom 30. rođendana Frikom predstavio novi ukus sladoleda
24/03/2025
Saznajte višeJeste li probali posni grašak? Slavica Rokvić ima savršen recept
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/03/2025
Saznajte više20 kg manje bez gladovanja: Evo kako je Nataši Aksentijević to pošlo za rukom
Nataša Aksentijević smršala 20 kilograma
23/03/2025
Saznajte višeLolin i Milin omiljeni desert: Recept za puding kocke Kristine Ćetković i u posnoj varijanti
Recept za puding kocke Kristine Ćetković može biti i u posnoj varijanti
22/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)