Kolač od limuna i zove - jednostavan, a prepun ukusa
Ako ovih dana zađete u šumu ili mesta nadomak grada, nećete moći da odolite opojnom mirisu zove, jednog od vesnika tople sezone. Ovo je pravo vreme da napravite slatki sirup od te čudesne, očaravajuće i lekovite biljke.
Osim soka, od zove mogu da se naprave šampanjac i čaj, a predlažemo vam i poslasticu koja je pre tri godine oduševila goste na venčanju princa Harija i Megan Markl.
Pročitajte: Recept koji ćete obožavati - Krem od limuna (lemon curd)
Sastojci za 12 osoba
- 225 g maslaca
- 225 g kristal-šećera
- kora i sok od limuna
- 4 jaja
- 225 g samorastućeg brašna
- 100 ml sirupa od zove
- 2 kašike šećera u granulama
Priprema
Zagrejte rernu na 180⁰C i podmažite kalup za tortu sa obodnim prstenom okruglog oblika veličine 20 centimetara. Obložite osnovu papirom za pečenje.
Omekšali maslac, šećer i limunovu koru umutite električnim mikserom, da dobijete penastu, svetlu smesu. Postepeno dodajte jaja i posle svakog dobro umutite. Potom uspite dve kašike brašna da sprečite pojavu grudvica.
Preostalo brašno prosejte i metalnom kašikom umešajte u smesu, dodavši dve kašike vruće vode. Izlijte u pripremljeni kalup, izravnajte po površini i pecite u zagrejanoj rerni 45 do 50 minuta, da počne da se odvaja od oboda. Ukoliko zabodeni štapić izađe čist, kolač je pečen. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se pet minuta prohladi u kalupu. Procedite sok od limuna i umešajte ga u sirup. Kolač izbockajte štapićem, pa ga po površini prelijte tečnošću. Pospite šećerom, koji bi trebalo da potone, ali da ostavi hrskavu koricu. Izvadite iz kalupa tek kada se u potpunosti ohladi jer je kolač od zove i limuna tada spreman za serviranje.
Pročitajte: Kraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept - Korak po korak do savršenstva
Slične Vesti
Tako to radi otac šestoro dece: Slobodan Ćustić oduševio receptom za brzu čokoladnu poslasticu
Čokoladne kocke po receptu Slobodana Ćustića
16/04/2022
Saznajte višePovoljno, brzo i preukusno: Glumica Jelena Đukić ima ideju za jednostavan nedeljni kolač
Recept Jelene Đukić za kolač sa šljivama
27/02/2022
Saznajte višeLetećete oko nje kao kolibri oko cveta: Una Piale oduševila receptom za čuvenu Kolibri tortu
Kolibri torta po receptu Une Piale
13/02/2022
Saznajte višeMiriše na jesen: Aromatični kuglof sa začinima koji će vas oduševiti
Recept za kuglof sa orasima, suvim voćem i đumbirom
14/11/2021
Saznajte višeKraljica čokoladnog užitka: Donosimo vam originalan recept za čuvenu Saher tortu
Saher torta - Najpopularniji bečki desert
21/08/2021
Saznajte višeTiramisu sa malinama: Jednostavan recept za letnji desert u čaši
Tiramisu sa malinama - gotov dok kažete piškota
07/08/2021
Saznajte višePročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)